OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI

  • Drukuj

OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI

W dniach 28-30 marca 2019r. odbyły się eliminacje centralnego etapu Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W tym roku, zawody etapu centralnego zostały zorganizowane w Szczecinie. Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, zawody są trzystopniowe. Aleksandra Fryncel – uczennica klasy IIb uzyskała tytuł finalistki XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Posiadanie tytułu finalisty daje szereg uprawnień podczas rekrutacji na wybrane kierunki studiów, m.in. na wydział lekarski Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie oraz wydział lekarski Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Finaliści otrzymują - 100% punktów z przedmiotu przypisanego do ich olimpiady (w tym przypadku będzie to biologia).

Tradycją tej olimpiady stało się wykonywanie wspólnego zdjęcia uczniów startujących
w zawodach wraz z ich nauczycielami oraz członkami Komitetu Centralnego Olimpiady.

 

  • olimpiada