Niebagatelną wiedzą wykazała się uczennica Naszej szkoły Zofia Michałowicz z klasy 3c, która została laureatką wspomnianej XXVI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Uzyskany tytuł daje Zosi szereg uprawnień do ulg w postępowaniu kwalifikacyjnym m.in. na wybrane kierunki studiów stacjonarnych wielu uczelni medycznych w kraju np. na kierunek lekarski Collegium Medicum UJ, kierunek lekarski Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego.
Serdecznie gratulujemy!
Tematem wiodącym tegorocznej Olimpiady było żywienie w profilaktyce chorób układu krążenia, ze szczególnym uwzględnieniem nadciśnienia tętniczego. Zakres merytoryczny obejmował wiele zagadnień m.in.: epidemiologię nadciśnienia, biochemię ciśnienia tętniczego, charakterystykę nadciśnienia jako jednostki chorobowej, mikrobiotę przewodu pokarmowego i jej potencjalny związek z nadciśnieniem tętniczym, dietoterapię nadciśnienia tętniczego, zalecenia dietetyczne w prewencji i wyrównywaniu nadciśnienia tętniczego oraz interdyscyplinarne wspomaganie leczenia nadciśnienia.
Olimpiada organizowana jest przez Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu oraz Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie.
W bogatym programie eliminacji centralnych uwzględniona była wycieczka po Szczecinie oraz ciekawe wykłady:
“Roztropność żywieniowa – od sztuki umiaru do diety planetarnej” prof. dr hab. Jana Gawęckiego,
“Nowe spojrzenie na witaminę D” dr n. med. Dominiki Maciejewskiej – Markiewicz.